COMISIA EUROPEANĂ, AJUTOR DE 34 DE MILIOANE DE EURO pentru FERMELE din ROMÂNIA!

AJUTOR FINANCIAR! România primește un ajutor de 34.278.750 de euro din partea Comisiei Europene – DG SANTE. Banii vor fi folosiți la despăgubirea fermierilor pentru porcii uciși preventiv, dar și pentru cei afectați de pesta porcină africană, și vor acoperi alte cheltuieli uriașe generate de criza pestei porcina africane, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis AGROINFO.

Prin Decizia „SANTE/EM/AH/2018/ASF/RO”, Comisia Europeană, prin DG – SANTE, acordă României un grant în valoare de 34.278.750 de euro.

Această sumă reprezintă rambursarea a 75% - cel mai mare procent din costurile eligibile, acordat unui stat membru - pentru acțiunile întreprinse în combaterea pestei porcine africane, din totalul aprobat de Comisia Europeană, în valoare de 45.705.000 de euro.

Dintre costurile eligibile care vor fi cofinanțate sunt: despăgubirea animalelor afectate, a celor ucise preventiv, costurile generate de uciderea lor și transportul acestora, substanțele utilizate pentru curățarea, dezinfecția și dezinsecția exploatațiilor afectate, manopera și echipamentele de protecție aferente, produse de origine animală, teste de laborator, costul recoltării probelor și al efectuării testelor de laborator, costurile generate de organizarea filtrelor.

Pentru acordarea acestei cofinațări, la nivelul DG – SANTE au fost analizate informațiile transmise de ANSVSA în datele de 07.08.2018 și  09.10.2018, în conformitate cu procedurile de solicitare, așa cum este prevăzut de legislația europeană aplicabilă.
Aceste date au fost coroborate cu rezultatele misiunilor desfășurate de echipe de specialiști ai Comisiei Europene (trei dintre acestea au avut loc în ultimele două luni), care au vizat modul de implementare și control al pestei porcine africane. În cadrul acestor evaluări s-a verificat modul în care autoritățile au aplicat prevederile legale pentru detectarea rapidă a focarelor de PPA prin supraveghere activă și pasivă, intervenția rapidă în focarele de boală, precum și prevenirea răspândirii virusului PPA și eficacitatea controalelor oficiale privind mișcarea și trasabilitatea animalelor.

Experții europeni s-au deplasat în județe afectate de PPA, unde au auditat activitatea DSVSA-urilor și a laboratoarelor din cadrul acestora, au vizitat ferme comerciale, gospodării ale populație, fonduri de vânătoare, abatoare, unități de procesare a cărnii de porc. De asemenea, a fost vizitat Institutul pentru Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru PPA, pentru a evalua capacitatea analitică și modul de implementare al metodelor de diagnostic pentru PPA.

Reamintim că, președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, cu prilejul deplasării la Bruxelles din perioada 10 – 11 iulie (întâlnirea cu șefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeană), s-a întâlnit și cu oficiali ai Comisiei Europene, unde a prezentat și susținut solicitarea țării noastre de a primi fonduri pentru plata despăgubirilor care se cuvin proprietarilor de animale, afectați de PPA.
Aceste discuții vor continua și în perioada 11-12 decembrie a acestui an, când președintele Autorității, prezent la întâlnirea șefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeană de la Bruxelles, va reitera solicitarea pentru suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere și eradicare a PPA.

 

Sursa https://www.agroinfo.ro/

Login pentru a posta comentarii
Go to top