Imprimă această pagină

Legea Laptelui, formă actualizată cu propunerile producătorilor

Legea Laptelui în forma propusă pentru dezbatere publică a fost actualizată! O serie de modificări au fost aduse de către oficialii Ministerului Agriculturii în urma analizării punctelor de vedere transmise de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), Federația Patronatelor din Industria Alimentară (Romalimenta) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Alături de noul proiect de lege, MADR a publicat, în oglindă, propunerile primite și modul în care actul normativ a fost amendat pe baza acestora. Între schimbările aduse sunt cea ca în Registrul Laptelui să își înscrie produsele nu numai producătorii autohtoni, ci și importatorii: ”Operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării in Romania , inclusiv importatorii si operatorii economici ce efectuează activități de comerț intracomunitar, pot comercializa produse sub denumire de lapte si produse lactate numai în baza înregistrării produsului în Registrul Laptelui, întocmit de direcția tehnică de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”. MADR respinge astfel propunerea APRIL ca Registrul Laptelui să nu se înființeze, argumentul industriei fiind că activitatea Registrului se suprapune cu activitatea ANSVSA si APIA.

Înscrierea în Registrul Laptelui se va face cu cel putin 30 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate. Prin excepție, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, vor înscrie produsele în Registrul Laptelui, în termen de 60 zile lucrătoare. Laptele de consum, produsele lactate si ambalajele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi vor putea fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a noii legi.

Pentru înscrierea în Registrul Laptelui operatorii economici transmit la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, următoarele informații:
a) numele agentului economic
b) numarul autorizația sanitară veterinară de funcționare emisă de ANSVSA
c) numele produsului.

În urma înscrierii, operatorul economic este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului. Numărul de înregistrare se înscrie în centrul unui dreptunghi, alb-roșu, precedat de sintagma Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Noua lege păstrează prevederi menite să combată falsificarea lactatelor. Astfel, produsele cu conținut de grăsimi vegetale vor fi etichetate în acest sens și se vor comercializa separat de produsele obținute din lapte, fără grăsimi vegetale.

Prevederile prezentei legi nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu.

Amenzile pentru nerespectarea noii legi vor putea ajunge și la 50.000 de lei,  iar în cazurile în care nerespectarea legii se face în mod repetat, se poate lua decizia de interzicere a desfășurării activității pentru care operatorul a fost sancționat contravențional pentru o perioadă de 10 ani. Mai mult,  interdicția se va aplica și asociatului / acţionarului / administratorului pentru activitățile economice ce urmează a fi desfășurate de la data constatării contravenției în orice alte forme de organizare juridică. Astfel, se va evita ca același acționar, prin intermediul altei firme, să își reia aceeași activitate pentru care a primit sancțiunea.

Pentru a intra în vigoare, Legea Laptelui va fi transmisă Parlamentului unde va fi supusă procesului legislativ. Inițiativa va fi apoi supusă votului final și, dacă va fi adoptată, va trebui să fie promulgată de Președintele României și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele.

Login pentru a posta comentarii