Amenințarea majoră pentru produsele alimentare și fermele noastre, spune societatea civilă

Mai mult de 200 de organizații și-au ridicat astăzi obiecțiile față de fuziunile planificate de șase corporații gigant din agricultură.
Producătorii agricultorilor, agricultorilor, apicultorilor, dezvoltatorilor religioși, internaționali și ai mediului înconjurător susțin că cele trei companii care se vor concentra vor concentra puterea de piață și vor "exacerba problemele cauzate de agricultura industrială - cu consecințe negative asupra publicului, agricultorilor și lucrătorilor agricoli, consumatorilor, mediu și securitate alimentară ", într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene și comisarului pentru concurență, Margrethe Vestager.
Organizațiile europene și naționale - care reprezintă împreună milioane de membri - declară că fuziunile propuse ale Dow Chemical cu DuPont, Monsanto cu Bayer AG și Syngenta cu ChemChina vor conduce la un monopol inacceptabil, trei companii controlând aproximativ 70% chimice și mai mult de 60% din semințele comerciale.
Ramona Duminicioiu, producătorul de semințe țărănești a organizației fermierilor Coordonarea europeană Via Campesina, a declarat: "Aprobarea acestor fuziuni funcționează complet împotriva drepturilor țăranilor, cu efecte importante în societatea noastră. Când Comisia spune că fermele de familie mici sunt agricultura crede sincer că este sau este doar un serviciu de buze? Drepturile deja țărănești ale țăranilor cu privire la semințe, pământ și piețe riscă să fie șterse de aceste mega-corporații și suveranitatea noastră alimentară răpită.
Adrian Bebb de la Friends of the Earth Europe a declarat: "Sistemul alimentar și al agriculturii din Europa este rupt, iar dacă întreprinderile gigantice, cum ar fi Monsanto și Bayer, au dreptul să se îmbine, vor avea o prăbușire toxică și mai clară asupra produselor alimentare. în iad și ar trebui să fie blocată de autoritățile de reglementare. Trebuie să construim un sistem alimentar mai echitabil și mai ecologic decât controlul corporatist. "
Arnd Spahn de la sindicatele europene ale lucrătorilor agricoli EFFAT a declarat: "Muncitorii, precum și mediul și întreaga societate sunt victime ale utilizării pesticidelor. Ne luptăm pentru sănătate și siguranță pe locuri de muncă și avem nevoie de parteneri pentru ideile noastre .Astăzi producătorii de pesticide sunt mari, dar după o astfel de fuziune vor fi prea mari pentru ca oricine să-i aducă pe calea muncitorilor și a protecției mediului .. Cum să oprim Glyphosate dacă avem adversari atât de puternici?
Isabelle Brachet de la CONCORD Europe a declarat: "Încheierea foametei presupune abordarea dezechilibrelor de putere în sistemele noastre alimentare. Un număr mic de corporații multinaționale domină sistemele de alimente comercializate pe plan internațional și obțin cele mai multe cunoștințe, beneficii și acces la factorii de decizie. să nu fie extinse în continuare de mega-fuziuni. Principalii investitori în agricultură în țările în curs de dezvoltare sunt agricultorii înșiși și aceștia trebuie să se afle în centrul politicilor de dezvoltare a agriculturii ". *
Organizațiile au solicitat Comisiei Europene să respingă fuziunile, să prevină daunele provocate de aceste corporații și să ia urgent măsuri pentru a sprijini sistemele alimentare simple și durabile mai puțin dependente de agribusiness.

Sursa http://www.effat.org/en/node/14562

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top