AJUTOR de 15.000 DE EURO pentru FERMELE MICI! SUMELE DISPONIBILE ASTĂZI!

SPRIJIN DEZVOLTARE FERME MICI. Din 22 iulie 2019 s-a dat startul depunerii cererilor pentru ajutorul de 15.000 de euro, fonduri europene, de care beneficiază fermele mici. Cererile se depun la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Câte cereri au fost depuse într-o săptămână și câți bani mai sunt pentru micii fermieri?

Sumele disponibile la AFIR pentru acest ajutor pot fi solicitate de micii fermieri din zona montană și de cei din sector zona normală înclusiv ITI, Delta Dunării.

Facem o precizare importantă: sumele solicitate de fermieri, numărul de cereri depuse, publicate de noi, sunt valabile pentru miercuri, 31 iulie 2019, ora 15. Pe măsură ce fermierii depun cereri pentru acest ajutor, aceste date se schimbă. Informațiile care rămân aceleași sunt: alocarea pentru fiecare zonă și plafonul depunere proiecte.

Miercuri, la ora 15, pe pagina oficială  AFIR apăreau 315 fermieri din zona montană, care au cerut sprijinul de 15.000 de euro/fermier, iar cererile depuse de aceștia însumau în total 4.726.000 euro. Bugetul alocat fermelor mici din zona montană, pentru această sesiune, este de  13.770.000 euro, iar plafonul de depunere a proiectelor este de 20.655.000 euro. Astăzi, la ora 15, mai era disponibilă suma de 15.900.000 euro.

Pentru zona normală inclusiv ITI, alocarea pentru sesiunea 2019 este de 32.130.000 euro, iar plafonul depunere proiecte este 48.195.000 euro. Până miercuri, 31 iulie, la ora 15, erau depuse 572 cereri, însumînd 8.580.000 euro.

dezv-ferme-mici_b

Valoarea sprijinului acordat fermelor mici este de 15.000 de euro, 100% nerambursabil.

TERMENUL LIMITĂ ESTE 31.12.2019, ORA 15.59.

BENEFICIARII. CONDIȚII

Solicitanţii (reprezentanții legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:

să fie fermieri care au drept de proprietate și/sau drept de folosinţă pentru o exploatație agricolă  care intră în categoria de fermă mică, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
să fie persoane juridice române;
să acţioneze în nume propriu;
să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de finanţare;
să aibă studii  minime de 8  clase;
să se încadreze într-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de finanțare, indiferent de data înființării formei respective de organizare:
 - persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/ 2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare:
o ca persoană fizică autorizată;
o ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale;
o ca întreprindere familială;
- societate cu răspundere limitată cu asociat unic/ majoritar (majoritate absolută 50%+1) înfiinţată în baza Legii nr. 31/ 1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentată prin:
o asociat unic care are şi calitatea de administrator al societăţii;
o asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) care are și calitatea de administrator al societăţii. În cazul persoanei juridice cu acţionariat multiplu, asociatul majoritar trebuie să exercite controlul efectiv pe întreaga durată de valabilitate a Deciziei de finanțare.

Să respecte încadrarea în categoria de microîntreprinderi sau întreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economică;
Să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/ 2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de derulare a proiectului.

Solicitantul nu poate fi acţionar într-o altă microîntreprindere/ întreprindere mică agricolă care accesează/ a accesat submăsura 6.3.

Pentru evitarea creării de condiţii artificiale, verificarea se face atât pentru solicitant (inclusiv persoanele fizice aflate în componența persoanei juridice care solicită sprijinul)/ beneficiar, cât şi pentru cedenţi. Nu este admisă fărâmițarea exploatațiilor agricole, în scopul creării în mod artificial de condiții necesare pentru a beneficia de sprijin. 

Exploataţia agricolă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:

- are o dimensiune economică cuprinsă între 4.000 – 11.999 € S.O.
- este înregistrată cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului, în Registrul Unic de Identificare  – APIA și/sau în Registrul Național al Exploatațiilor2 – ANSVSA, ANZ, precum şi la Primărie în Registrul agricol2, de către solicitant:
- în nume propriu (persoană fizică) sau
- sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3 .

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE ACCESAREA AJUTORULUI GĂSIȚI AICI: SPRIJIN pentru DEZVOLTAREA FERMELOR MICI: 15.000 DE EURO!

Login pentru a posta comentarii
Go to top