Lapte, fructe si legume in anul scolar 2019-2020 gratie programului UE pentru scoli

 

lapte fructe si legume in anul scolar 2019-2020 gratie programului UEOdata cu inceputul unui nou an scolar, programul UE de incurajare a consumului de fructe, legume si lapte in scoli va fi reluat in tarile UE care participa la el in anul scolar 2019-2020. Scopul programului UE pentru scoli este promovarea unei alimentatii sanatoase si a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume si produse lactate si prin propunerea, totodata, a unor programe educationale referitoare la agricultura si la o nutritie adecvata.


Peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program in anul scolar 2017-2018, aceasta cifra reprezentand 20 % din copiii din intreaga Uniune Europeana.

In anul scolar 2019-2020, UE a alocat pentru Romania suma de 17,68 milioane de euro, din care 10,81 milioane de euro pentru lapte si 6,86 milioane pentru legume si fructe.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda este importanta. Gratie programului UE pentru scoli, tinerii nostri cetateni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor invata, totodata, despre nutritie, agricultura si productia de alimente, cu munca grea pe care o implica aceasta din urma.”

In fiecare an scolar, acestui program i se aloca o suma totala de 250 de milioane EUR. Pentru 2019-2020, au fost alocate 145 de milioane EUR pentru fructe si legume si 105 milioane EUR pentru lapte si produse lactate. Desi participarea la program este facultativa, toate statele membre ale UE au ales sa participe, fie la o parte a programului, fie la intregul program. Alocarile nationale pentru tarile UE care participa la program in acest an scolar au fost aprobate si adoptate de Comisia Europeana in luna martie 2019. De asemenea, tarile pot completa ajutoarele UE cu fonduri nationale.

Statele membre pot decide modalitatea de punere in aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema masurilor educative instituite. Totusi, alegerea produselor distribuite trebuie sa se bazeze pe consideratii legate de sanatate si de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate si de varietate.

De asemenea, Comisia Europeana pune la dispozitia profesorilor Pachetul pedagogic care cuprinde o colectie de resurse didactice si educationale gata de utilizare, care urmaresc sa creasca gradul de constientizare in randul tinerilor europeni cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani cu privire la importanta alimentelor si a agriculturii pentru Europa.

lapte fructe si legume in anul scolar 2019-2020 - infografic

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top