Imprimă această pagină

FERMIERII EXCLUȘI ÎN 2019 DE LA PLATA APIA DE 50 EURO PE HECTAR!

LISTA DE PLATĂ SUBVENȚII APIA 2019! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avertizează că fermierii care exploatează mai mult de 30 de hectare de teren agricol și care și-au diminuat anul trecut suprafața cu mai mult de un hectar pot fi suspectați că au creat condiții artificiale ca să obțină plata redistributivă pe hectar pentru o suprafață mai mare decât limita de 30 de hectare, limită pentru care se acordă această plată, indiferent de mărimea exploatației agricole.

Plata redistributivă reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică şi se acordă gradual pentru primele 30 de ha ale exploataţiei agricole, indiferent de suprafaţa acesteia.

Pentru anul 2018, cuantumul pe hectar  pentru această plată de care beneficiază fermierii, stabilit de APIA, este:

Plată redistributivă  = primul interval: 1-5 ha inclusiv - 5 euro/ha = 23,319 lei/ha;  al doilea interval: peste 5 ha până la  30 ha inclusiv - 50,3626 euro/ha = 234,8810 lei/ha. ATENȚIE! Această plată se acordă până la limita de 30 de hectare, indiferent de mărimea exploatației agricole!

Cazurile în care se consideră că fermierii nu şi-au fragmentat/divizat exploataţiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă sunt următoarele:

a) moştenirea;
b) vânzarea-cumpărarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de arendă/concesiune.


Conform O.U.G. nr. 3/2015, art. 16: “Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care şi-au fragmentat exploataţiile după 18 octombrie 2011 doar în scopul de a beneficia de plata redistributivă şi nici fermierii ale căror exploataţii sunt rezultatul fragmentării respective“.

Conform Ordinului M.A.D.R. nr. 619/2015 art. 31: “Fragmentarea exploataţiei după data de 18 octombrie 2011 se consideră condiţie artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată pentru plata redistributivă. Exploataţiile rezultate în urma fragmentării, potrivit art. 16 din ordonanţă, nu sunt eligibile la plata redistributivă.“

Verificarea creării condiţiilor artificiale
Pentru fermierii care şi-au fragmentat exploataţiile după data de 18 octombrie 2011 în scopul creşterii/ diminuării artificiale a suprafeţei pentru care să primească plata redistributivă, prin crearea mai multor exploataţii care să poată primi fiecare plata redistributivă sau prin redistribuirea unor suprafeţe ale exploataţiei iniţiale către alte exploataţii afiliate sau aparţinând membrilor familiei în scopul creşterii artificiale a suprafeţei pentru care să primească plata redistributivă (fermierii care solicită schema de plata redistributivă în campania 2019 şi care în campaniile 2012-2018 au avut suprafața solicitată mai mare de 30 ha şi care şi-au scăzut suprafaţa cu mai mult de 1 ha), există suspiciunea creării condiţiilor artificiale.

Dacă suspiciunile sunt confirmate, APIA îi exclude de la plată pe acești fermieri.

Login pentru a posta comentarii