AJUTOR DE 2.500 DE LEI pentru CEI CARE ANGAJEAZĂ ROMÂNI ÎNTORȘI DIN STRĂINĂTATE, TINERI ȘI PERSOANE PESTE 50 DE ANI!

AJUTOR ANGAJARE. Ajutor de maxim 2.500 de lei/angajat pentru cei care angajează români întorși din străinătate, tineri și persoane cu vârsta de peste 50 de ani, este una dintre măsurile prevăzute la capitolul Măsuri active de ocupare a forței de muncă și de protecție socială din Planul național de investiții și relansare economică asumat de Guvernul Orban.

Potrivit Planului național de relansare economică, anunțat în această lună de Guvern, se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2.500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă:

Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani;
Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență;
Cetățeni românii cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

Obiectivul acestui ajutor este protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare angajatorilor, iar durata măsurii este de 12 luni, mecanismul de plată fiind prin decontare.

Obligația angajatorilor care beneficiază de acest ajutor este păstrarea angajatului în activitate pentru minim 12 luni după ce a beneficiat de măsură.

Valoarea estimată de Guvern pentru acordarea ajutorului este de 1,5 miliarde lei/an.

De asemenea, Planul național de relansare economică prevede, la același capitol, și măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa, turism și organizare de evenimente.

Beneficiarii sunt:
A. Persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării;
B. Persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinate de cel puțin 3 luni.
Perioada de acordare: până la 31 decembrie 2020
Mecanismul de plată: prin acordare directă/prin rambursare

Asigurarea integrării în muncă a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 29 ani prin crearea de noi locuri de muncă, inițierea tinerilor în antreprenoriat, asigurarea unor programe de calificare, ucenicia la locul de muncă, a doua șansă are alocat de către Guvern un buget de 300 de milioane de euro.

Valoarea granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale este de 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor, sursa de finanțare: fonduri UE – POCU, Axa Prioritară 1,2 și cofinanțare din bugetul de stat.

Numărul estimat de Guvern de locuri de muncă nou create este de 1.750 locuri, iar numărul estimat tineri care vor participa la cursuri de pregătire pentru învățarea de meserii este de 55.000 și numărul estimat de tineri care vor fi integrați în muncă este 18.000.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top