Producător român de legume: În luna august, noi am putea exporta roșii în Spania!

România ar putea exporta roșii în Spania! O spune o cultivatoare de tomate care a analizat ciclurile de producție și a constatat că în perioada în care producția românească este pe vârf, în Spania se schimbă culturile. Roșiile spaniole sunt însă mai ieftin de produs în sezonul rece, când la noi temperaturile nu permit ca producția de tomate să fie una rentabilă.

”Nu vreau eu să fac roşii în luna ianuarie pentru că roşia mea în luna ianuarie este de 10 ori mai scumpă decât roşia din Spania unde temperaturile sunt care sunt. Dar eu pot să fac roşie în luna august, şi în Spania să fie perioada de schimbare de ciclu şi să nu existe roşie şi atunci am putea să şi exportăm”, a declarat pentru Ziarul Financiar Roxana Roşculeţ, legumicultoare în județul Ialomița și lider al Cooperativei Agricole Ialomiţeana.

Roxana Roşculeţ cultivă roşii, salată şi varză într-un spaţiu protejat de de 6.000 de metri pătraţi. De când a început afacerea, a făcut investiţii de peste 200.000 de euro şi are un profit anual de aproximativ 11.000 de euro. Ea colaborează cu o reţea de retail, care îi vinde produsele proaspete.

Ca mulţi alţi producători, Roxana nu colaboarează cu un procesator.

Lipsa capacităţii de procesare din România a generat şi discrepanţa între import şi export, care a dus la un deficit de 4,3 miliarde de euro la finalul anului trecut, dublu în ultimii 5 ani.

„Noi am rămas, ca tehnologie, la nivelul anului 2010. Şi atunci va trebui să ajutăm sectorul în aşa fel încât la export să plece produse procesate cu plus valoare. Roşii şi legume şi fructe producem o singură dată, dar nu avem capacităţi cu atmosferă controlată de păstrare. Guvernul are în vedere construcţia a 8 depozite mari logistice naţionale, iar sub ele vom veni noi, Ministerul Agriculturii, cu centre de colectare şi prelucrare primară”, a declarat pentru ZF Aurel Simion, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top