APIA: Pașii care trebuie parcurși de la depunerea cererii unice pentru subvenții până la efectuarea plăților!

Sunt fermieri care ne întreabă cât trebuie să aștepte de la depunerea cererii unice de plată până la încasarea subvnțiilor. Agroinfo vă pune la dispoziție pașii care trebuie parcurși de la depunerea cererii unice de plată pentru subvențiile aferente acestui an până la efectuarea plăților către fermieri. Informațiile sunt furnizate pentru Agroinfo de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

1. Perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2021. Cererile se depun la APIA (centre județene, centre locale). De la 1 martie 2021 până la 17 mai 2021 inclusiv (fără penalizări). Ulterior datei de 17 mai 2021 se mai pot depune, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, până la 11 iunie 2021 inclusiv.

2. Depunerea cererilor unice de plată: Declarația de suprafață se poate face on-line (IPA online), prin utilizarea unui nume de utilizator și a unei parole furnizate de APIA fiecărui fermier.

3. Controale administrative inclusiv controale administrative preliminare. Aceste controale sunt făcute de către APIA (centre județene, centre locale)
Supradeclarări, verificări în baza de date IACS, verificări încrucișate cu alte baze de date (ex. LPIS). Perioada în care se fac aceste controale este cuprinsă între 1 iunie 2021 și 9 iulie 2021.

4. Analiză de risc și eșantionare este făcută de APIA central în perioada 1 iunie - 9 iulie 2021. Evaluarea şi stabilirea factorilor de risc pentru campania în curs. Stabilirea eșantionului de control (selectarea fermierilor care vor fi controlaţi).

campania-2015-plati_b

5. Controale pe teren. Sunt efectuate de către APIA central și centrele județene APIA. Control clasic pe teren ( verificarea cerinţelor de bază şi specifice la nivelul suprafeţelor agricole prin verificările de vară, de iarnă şi de primăvară) sau prin teledetecție (verificarea suprafetelor si culturilor existente). Perioada în care se derulează controalele pe teren este cuprinsă între 12 iulie - 15 octombrie 2021.

6. Controale administrative: La APIA (centre județene, centre locale). Control administrativ al datelor din cererea unică de plată cu datele rezultate în urma controalelor pe teren.

7. Gestionarea erorilor și luarea deciziei pe dosar. Operațiuni care se fac la centrele județene și locale APIA.

8. Calcularea sancțiunilor și autorizarea la plată. Operațiuni pe care le fac centrele județene și locale APIA și APIA central.

9. Efectuarea plății de către APIA central. Plata avansului pentru anul de cerere 2021 se va efectua în perioada 18 octombrie 2021 - 30 noiembrie 2021, după finalizarea controalelor administrative și la fața locului în ceea ce privește plățile directe.
Plata finală ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2021 se va efectua între 2 decembrie 2021 - 31 martie 2022, cu excepția dosarelor la care termenele limită de depunere a documentelor depășesc data de 31 martie 2022.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/apia-pasii-care-trebuie-parcursi-de-la-depunerea-cererii-unice-pentru-subventii-pana-la-efectuarea-platilor

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top