Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

 

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

"Din nefericire, pe lângă pesta porcină africană, care evoluează în România din 2017 și care a decimat efectivele de porci din crescătoriile profesionale, la acest moment, reușim să producem în țară sub 25% din cantitatea de carne consumată, de aproximativ o săptămână, au fost înregistrate și diagnosticate și focare de gripă aviară. Sigur, această gripă aviară se găsește în Europa în peste 1.000 de focare, în Franța sunt 440 de focare, există vreo 50 de focare și-n Polonia, și-n Germania, dar iată că de o săptămână, avem gripă aviară și-n unele crescătorii din România.

Sper ca colegii mei din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară să reușească să reducă impactul acestei epizootii, să neutralizeze și să combată această boală, pentru că extinderea ei în crescătoriile mari de păsări ar produce, de asemenea, pagube importante și-n acest sector unde, în ultima perioadă, am avut liniște și performanță", a declarat miercuri, 12 mai 2021, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Galei Pria a Fermierilor din Moldova, ținută la Iași.

ANSVSA a transmis miercuri, 12 mai 2021, un comunicat pentru Agroinfo, cu evoluția gripei aviare, interdicțiil impuse, amenzile aplicate.

"Actualizarea măsurilor întreprinse pentru a limita răspândirea gripei aviare și situația evoluției acestei boli.

În perioada 10 -12 mai au avut loc videoconferințe cu Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.

În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate și analizate ultimele informații din anchetele epidemiologice și stadiul stabilirii trasabilității păsărilor din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Totodată, se monitorizează rezultatele acțiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA și Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii și de produse provenite de la acestea.

Ca urmare a acestor controale, au fost depistate și sancționate mai multe abateri, în următoarele județe:

Mureș - activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională de 600 lei;
- 1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei;

Arad - 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 12.000 de lei;

Olt - 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 4.320 de lei;

Vaslui - 2 mijloace de transport animale vii care nu respectau condițiile de bunăstare (densitate pui depășită) pentru care au fost emise 2 avertismente;

Teleorman - o căruță care transporta păsări, fără a deține certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, motiv pentru care a fost emis un avertisment;

Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei;

Harghita – 1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.600 de lei.

Hunedoara – 1 mijloc de transport neautorizat pentru păsări, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 6.000 de lei;
- activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei.
 
Au fost convocate o reuniune a Grupului Național de Experți pentru Influență Aviară și o ședință a Consiliului Consultativ al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), unde s-a analizat evoluția gripei aviare în țara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorități și implementarea acestuia la nivel național pentru prevenirea răspândirii și combaterea gripei aviare.
De asemenea, cu acest prilej, au fost solicitate și discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021,  adoptată în cadrul  Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor.

gripa-aviara-doi_b

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 3 noi focare de gripă aviară în județul Mureș, în gospodării ale populației din localitățile: Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări), Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).

Imediat au fost luate măsuri, la nivelul exploatațiilor infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.

S-au finalizat acțiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare și au fost demarate cele de curățenie și de dezinfecție.
În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice importante generate de această boală.

ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice."

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/fermele-de-porci-sunt-puse-la-pamant-urmeaza-fermele-de-pasari

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top