Prețul grâului – mai mare cu 40,8% decât în urmă cu un an. Cotații bursiere sunt în creștere

Prețul grâului continuă să crească la nivel european și mondial. Săptămâna trecută, ultima zi de tranzacții încheiate a adus pe Bursa de la Paris o nouă creștere până la un nivel de 254,50 de euro pentru grâul MATIF cu livrare în luna septembrie.

 

Vinerea trecută, grâul din contractul cu livrare în septembrie a crescut cu 3,6% la sută la MATIF până la 254,50 euro pe tonă. Raportat la anul trecut, grâul este mai scump cu 40,8%, numai în ultima săptămână fiind înregistrate aprecieri de preț de 10,9%.

Prețul grâului la Bursa din Paris se află la cele mai înalte niveluri începând cu 30 aprilie anul acesta (maximul istoric atins a fost de 257,75 euro/tonă), analiștii vorbind chiar de un prag de 300 de euro pe tonă ce ar putea fi atins dacă aprecierea grânelor continuă în același ritm, potrivit specialiștilor publicației poloneze Farmer.

Un mare aport îl are și cel mai recent raport USDA care a redus semnificativ producțiile estimate pentru recolta de grâu din Rusia și Canada, doi mari exportatori mondiali.

 

Pe Bursa de la Chicago, prețul grâului CBoT în contractul cu livrare în septembrie a crescut vineri cu 1,2%, ajungând la 280,04 dolari/tonă. În ceea ce privește raportul de la un an la altul, cotațiile au crescut cu 53,4%.

În ultima săptămână, grâul de pe bursa americană s-a scumpit cu 6,0%.

Sursa:

https://agrointel.ro/196914/pretul-graului-mai-mare-cu-408-decat-in-urma-cu-un-an-cotatii-bursiere-sunt-in-crestere/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top