Atenţie, fermieri! Greşeala care vă poate costa toţi banii!

Care este greşeala pentru care vă puteţi trezi în situaţia ca AFIR să vă declare proiectul neconform şi să nu primiţi nici un ban.

Dacă vreţi să obţineţi fonduri europene pentru un proiect prin PNDR, înainte de depunerea Cererii de finanţare, trebuie să faceţi autoevaluarea (prescoring-ul) proiectului, ceea ce presupune estimarea punctajului în mod cât mai obiectiv. Proiectele al căror punctaj va scădea, în urma evaluării AFIR, sub pragul de calitate corespunzător lunii în care depuneţi proiectul vor fi declarate neconforme, atrage atenţia MADR.

Ministerul Agriculturii a modificat, în luna august, Regulamentul de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Noua variantă a OMADR 763/2015, modificat în 18.08.2021, prevede noi reguli pentru selectarea şi evaluarea cererilor de finanţare depuse de fermieri la AFIR pe submăsurile din PNDR:

Articolul 6
(7) Proiectele al căror punctaj va scădea în urma evaluării AFIR sub pragul de calitate corespunzător lunii/trimestrului respectiv şi proiectele încadrate greşit din punct de vedere al alocării financiare aferente unei măsuri/sub-măsuri/componente(alocare distinctă), vor fi declarate neconforme.

Potrivit anunţului AFIR de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor, PRAGURILE DE CALITATE lunare sunt:
- pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”:

  • 75 de puncte (27 aug. – 26 sept.)
  • 50 de puncte (27 sept. – 26 oct.)
  • 30 de puncte (27 oct. – 26 noi.)

- pentru submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”:

  • 60 de puncte (27 aug. – 26 sept.)
  • 35 de puncte (27 sep. – 26 oct.)
  • 15 puncte (27 oct. – 26 noi.).

Cele două submăsuri din PNDR, pentru tineri fermieri și pentru ferme mici, vor fi deschise din 27 august 2021.

Detalii despre lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finanţare la AFIR: MADR oficial: Calendarul banilor pentru fermieri!

Noul Regulament mai prevede că:
Articolul 6 (8) Solicitanţii vor putea retrage şi redepune proiectele o singură dată în cadrul sesiunii continue, cu excepţia solicitanţilor aflaţi sub incidenţa dispoziţiilor art.6 lit.b) din H.G.nr.226/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Solicitanţii pot să-şi retragă în orice moment Cererile de finanţare, dacă autoritatea competentă nu i-a anunţat în prealabil cu privire la eventualele erori pe care le conţine Cererea de finanţare sau nu a trimis o notificare cu privire la un control la faţa locului. Nu se poate reveni asupra unei solicităţi de retragere a unei Cereri de finanţare.
(9) În situaţia în care o etapă lunară/trimestrială s-a închis în a cincea zi (depunerile din primele cinci zile sunt mai mari de 150% din alocarea sesiunii respective), evaluarea intermediară a proiectelor se va face potrivit Anexei nr.7 ”Lista proiectelor depuse” ierarhizate descrescător în funcţie de punctajul estimat (autoevaluare/prescoring) şi criteriile de departajare pentru submăsurile care au aceste criterii încărcate în sistemul electronic, întocmită de AFIR şi publicată pe site-ul www.afir.info.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/economic/finantare/atentie-fermieri-greseala-care-va-poate-costa-toti-banii

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top