150 milioane de euro doar pentru legumicultori prin submăsura 4.1 din PNDR!

Pentru prima dată, sectorul legumicol are alocate sume distincte pe măsura de investiţii în ferme, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Măsura 4.1 - Investiţii pentru modernizarea fermelor din PNDR va avea opt componente distincte şi o alocare de 760 de milioane de euro pentru următorii doi ani, a explicat ministrul Adrian Oros, la emisiunea „Agricultura la raport” de la AgroTv.

MADR a anunţat că sesiunea de depunere a proiectelor pe submăsura 4.1 va fi deschisă de AFIR în luna septembrie 2021. Detalii AICI: MADR oficial: Calendarul banilor pentru fermieri!

100 de milioane de euro vor fi alocate pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea fermelor în care sunt cultivate legume, inclusiv în spaţii protejate (sere şi solarii) şi pentru fermierii care cultivă cartofi (pentru producţie primară, condiţionare și marketing).

Separat, 50 de miloane de euro vor fi alocate doar pentru pentru condiţionare, procesare şi marketing legume şi cartofi (condiţionarea fiind componenta majoritară la nivelul proiectului, din perspectiva financiară).

Punctajul minim pentru un proiect în sectorul legumicol pe submăsura 4.1 este de 15 puncte.

Vor avea prioritate, putând obţine un punctaj suplimentar, fermele de familie (≥8.000-12.000 euro SO) care se ocupă cu legumicultura de minimum 3 ani şi care fac parte din grupuri/organizaţii de producători sau cooperative şi realizează investiţii în zone cu potenţial agricol ridicat şi mediu.

De asemenea, vor primi puncte în plus proiectele care prevăd aplicarea unor măsuri de protecţie a mediului, de management al riscului şi agricultură de precizie, precum şi cele care promovează investiţii destinate exclusiv agriculturii ecologice şi investiţii destinate produselor care participă la scheme de calitate recunoscute la nivel european sau la schema de calitate „produs montan”.

Au şanse mai mari să primească finanţare, pe baza punctajului suplimentar, legumicultorii care au studii de specialitate în domeniul horticol şi cei care nu au mai primit până acum bani prin submăsurile 4.1 sau 19.2 PNDR 2020.

Şi proiectele care prevăd investiţii de modernizare a sistemelor de irigaţii prin care se realizează economii de apă vor avea un punctaj mai mare şi mai multe şanse la banii europeni.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/vegetal/fructe-si-legume/150-milioane-de-euro-doar-pentru-legumicultori-prin-submasura-4-1-din-pndr

Login pentru a posta comentarii
Go to top