Subvenție APIA fermieri majorată cu 210 euro! Anunțul făcut astăzi de șeful MADR!

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că ajutorul de minimis acordat fermierilor care cultivă legume în spații protejate a fost majorat de la 2.000 euro/1.000 mp cultivați cu legume în spații protejate la 2.210 euro/1.000 mp.

"Legat de programul de legume în spații protejate, aici avem câteva modificări pentru că, pe de o parte, cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până acum pentru plafonul, pe care-l aveam, de 150 de milioane de lei, nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență. De asemenea, pentru plantele aromatice pentru programul dedicat sprijinului cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane lei s-au consumat doar 2,2 milioane lei, ca atare a rămas un disponibil de 3 milioane lei, care o să-l dirijăm către programul de legume în spații protejate. Astfel, cuantumul de 2.000 de euro/1.000 mp se va majora la 2.210 euro. Păstrăm aceiași beneficiari care și-au depus cerere, ei sunt în verificare, în această perioadă, și toți cei care rămân eligibili vor avea cuantumul crescut cu 210 euro. Asta este motivația, pentru că au rămas sume neutilizate în cele două programe.

oros-conf-14-sept_b

Și aici vreau să fac o precizare, pe lângă acest program legume în spații protejate, unde, la cererea fermierilor, l-am extins de la tomate și am adăugat castraveți, vinete și ardei, anul acesta s-au plătit și se plătesc sprijin cuplat vegetal, pentru tomate în câmp 2013 euro/ha, pentru castraveți în câmp - 3.391 euro/ha și pentru legume în spații protejate - 4.844 euro/ha. Deci, astea sunt sume separate față de programul legume în spații protejate.

Tot începând de anul acesta, în măsura 4.1 Investiții în ferme, am pus sume dedicate, 100 de milioane euro pentru construcția de sere și solarii unde se poate ajunge la o intensitate de sprijin de până la 70% pentru cooperative și 50 de milioane de euro pentru depozitare și procesare. Deci, acesta e pachetul complet anul acesta, pentru cultivatorii de legume", a anunțat astăzi, 14 septembrie 2021, ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul MADR.

Conform APIA, ajutorul de minimis se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală  Europeană la data de 30 septembrie 2020.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/subventie-apia-fermieri-majorata-cu-210-euro-anuntul-facut-astazi-de-seful-madr

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top