Soluțiile oferite fermierilor de ministrul Câciu: amânarea creditelor și schimbarea lor în credite cu dobândă fixă

 

 

Cum pot cere fermierii amânarea ratelor la bănci, dacă sunt în dificultate. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat care sunt condițiile pentru amânarea cu 9 luni a ratelor și a recomandat ca beneficiarii de credite să își mute creditele la o dobândă fixă pentru că ”dobânzile vor mai crește”.

 

”Practic oricare cetățean problemă dacă se află chiar în dificultate, poate să se ducă la bancă cu o cerere, o declaraţie pe propria răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut. Evident, să nu aibă o cerere de refinanţare în curs sau o restructurare de credit în ultima perioadă, şi atunci vei beneficia de această măsură”, a anunțat ministrul la finalul ședinței de Guvern de miercuri – 27 iulie.

Acesta a avertizat însă că măsura se adresează doar persoanelor care într-adevăr se află în dificultate, în caz contrar este chiar recomandat ca ratele să fie plătite la zi, iar dobânda să fie schimbată cu una fixă.

”Nu este o măsură pe care s-o faci dacă poţi să-ţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să-ţi plăteşti ratele şi dacă se poate, să găseşti chiar o trecere la dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta”, a recomandat Adrian Câciu.

 

Normele de aplicare – aprobate

Ministrul de Finanțe a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei 90/2022 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit.

”Din momentul publicării acestor norme în Monitorul Oficial, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice pot accesa şi acest instrument cu care statul, Guvernul, vine în sprijinul cetăţenilor şi al companiilor privind o facilitare, un moratoriu de amânare a datelor între o lună şi nouă luni pentru cei care sunt într-o situaţie dificilă”, a completat ministrul.

Întrebat dacă cei care vor apela la această măsură nu vor fi trecuţi pe ”o listă neagră” şi nu vor avea dificultăţi în accesarea altui credit, ministrul şi-a exprimat speranţa să nu se ajungă acolo.

 

”Eu spun că Banca Naţională va gestiona, pentru că acest lucru se face şi cu sprijinul Băncii Naţionale, care chiar emite nişte reglementări pentru bănci în scopul ajutării ca măsura să fie una operaţională şi bună pentru cei care apelează la ea. Eu cred că nu ajungem acolo. Haideţi să vedem cum funcţionează. Aceste black list-uri sunt într-adevăr o situaţie pe care o bancă o poate face, dar să nu uităm că România are un sistem bancar competitiv, iar pentru o problemă pe care ai păţit-o, nu din cauza ta, ci din cauza unei situaţii generale care poate fi dovedită până la urmă cu documente, eu cred că un cetăţean nu trebuie, să spun aşa, trecut pe o listă neagră”, a punctat Adrian Câciu.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/230323/solutiile-oferite-fermierilor-de-ministrul-caciu-amanarea-creditelor-si-schimbarea-lor-in-credite-cu-dobanda-fixa/

Ultima modificare Vineri, 29 Iulie 2022 11:16

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top