Guvernul României alocă banii necesari pentru protejarea terenurilor agricole

 

Guvernul va aloca 125 de milioane de euro pentru sectorul agricol, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Ministrul a anunţat joi, 9 septembrie, la finalul ședinței de Guvern că în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă, există o componentă prin care au alocat resurse pentru componenta de infrastructură pentru situaţii de urgenţă unde este inclusă şi combaterea riscului de secetă. Acesta a completat că împreună cu ministerul Agriculturii, a discutat despre un proiect dezvoltat pe două componente, în care se achiziţionează infrastructura specifică pentru tunuri anti-grindină şi cea pentru avioane dotate cu echipamente speciale pentru sporirea precipitaţiilor.

 

”Tot în cadrul acestei componente de management al riscului, avem combaterea riscului de secetă, unde, împreună cu Ministerul Agriculturii, am discutat despre un proiect dezvoltat pe două componente, cea în care se achiziționează infrastructura specifică pentru tunuri antigrindină, dar și cea pentru avioane dotate cu echipamente speciale pentru sporirea și creșterea frecvenței precipitațiilor, pentru care bugetul alocat este de 125 de milioane de euro.  Țin să menționez că pot să apară modificări după aprobarea programelor operaționale, dar noi ne-am luat angajamentul conform căruia tot ce se va impune ca modificare se va opera la nivelul proiectelor de infrastructură pe care le-am menționat și ne vom conforma la regulile impuse prin aprobarea acestor programe operaționale”, a menționat ministrul la finalul ședinței de Guvern.

Tunurile anti-grindină şi avioanele dotate cu echipamente speciale pentru sporirea precipitaţiilor – disponibile de la începutul anului viitor

Acesta a mai spus că echipamentele care vor apărea terenurile fermierilor vor fi disponibile începând de anul viitor.

 

”Noi am aprobat metodologia necesară pentru accesarea fondurilor la nivelul Autorității Naționale Antigrindină. Documentația necesară pentru ca aceste echipamente speciale să poată fi achiziționate, este în curs de elaborare. Se vor derula procedurile de rigoare, după ce vom avea toate formalitățile puse la punct și eu sper ca, începând de anul viitor, să putem avea aceste echipamente necesare pentru că sunt o soluție la combaterea riscului de secetă pe care România, în acest an, a avut mult de luptat cu acest tip de risc”, a mai adus precizări ministrul.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/228766/guvernul-romaniei-aloca-banii-necesari-pentru-protejarea-terenurilor-agricole/

 

Ultima modificare Luni, 12 Septembrie 2022 09:25

Login pentru a posta comentarii
Go to top