FERMIERII MARI, ÎN PERICOL SĂ PIARDĂ SUBVENȚII APIA DE 445 MILIOANE DE EURO PE AN!

VIITORUL SUBVENȚIILOR APIA! Propunerea plafonării sumelor acordate ca subvenții agricole la pragul de 100.000 de euro pe fermă și beneficiar înseamnă ca fermierii medii și mari din România să piardă anual 445 de milioane de euro. Calculele au fost făcute de Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA).

Contrar afirmațiilor Comisiei Europene conform cărora impactul plafonării va fi redus, în cazul României aceasta va avea un efect problematic. Introducerea plafonării de la 100.000 de euro (pe fermă n.r.) va conduce la reducerea cu 445 de milioane de euro/an a subvențiilor fermelor medii și mari ce va afecta grav competitivitatea acestor ferme, ele fiind cele mai competitive din România. Chiar și dublarea sumei plăților directe pe hectar care ar urma să fie redistribuită fermelor mici, nu va fi suficientă pentru creșterea competitivității acestora, a spus Achim Irimescu, într-o expunere despre PAC post 2020, făcută la București, pe 1 februarie 2019.

Propunerea Comisiei Europene, pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), 2021-2027, este ca statele membre să reducă cuantumul plăților directe care urmează a fi acordate unui fermier atunci când acest cuantum depășește un prag stabilit de fiecare țară, care nu poate fi mai mic de 100 000 EUR.

România se opune cu putere plafonării plăților directe. Potrivit celor declarate de Achim Irimescu, și alte state membre UE resping propunerea de plafonare a subvențiilor agricole.

Deși Comisia susține că la nivel european impactul nu va fi mare. De exemplu, Franța are doar câteva ferme mari care vor fi afectate. Totuși, în cadrul Consiliului, a grupurilor de lucru, 23 de state membre au solicitat ca plafonarea să fie voluntară, nu obligatorie, așa cum propune Comisia. Chiar Irlanda, care aplică, în prezent, plafonul de 100.000 de euro, a spus că datorită birocrației introduse propune să nu se aplice decât voluntar plafonarea.

Din punctul nostru de vedere, este unul dintre elementele cele mai delicate ale propunerii PAC. Ne amintim că plafonarea a mai fost propusă și la reformele anterioare, chiar la nivelul Uniunii Europene, la suma de 200.000 de euro, și nu s-a aprobat. Noi am făcut un calcul și la un nivel de doar 100.000 de euro plafon, România ar trebui să taie de la fermele mari, cele mai competitive, aproape jumătate de miliard de euro din cele 9 miliarde de euro alocate pentru plățile directe ale fermierilor din România pentru anii viitori.

Deci, credem că este o soluție mult prea radicală care va afecta cu certitudine și chiar am discutat la Bruxelles cu reprezentanți ai  fermierilor care s-au plâns că au credite de multe milioane și introducerea plafonării îi va face în cel mai scurt timp faliți. Sperăm ca în final decizia să fie luată pentru aplicarea voluntară. România este de acord să se reducă plățile pentru fermierii mari într-un anumit procent, nu mai mare de 6%, dar în niciun caz un plafon de 100.000 de euro care va aduce falimentul celor mai eficiente și competitive ferme din România. Pe de altă parte, chiar dacă s-ar dubla sumele pentru fermele mici, cred eu că fermele mici cu 2-3 hectare nu vor reuși să devină competitive.

Să ne imaginăm că 200 de euro pe hectar la o fermă cu 2 hectare nu prezintă susținerea necesară pentru a deveni competitivă. Sigur, Ministerul Agriculturii și România trebuie să susțină și fermele mici pentru că au un rol foarte important în cadrul politicii agricole comune și este în interesul nostru național, dar fermele mari sunt cele care aduc pe piață produse la standarde înalte și prețuri accesibile pentru consumatori, a spus Irimescu.

TIPURI DE INTERVENȚIE SUB FORMĂ DE PLĂȚI DIRECTE ÎN NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ

Plățile directe sunt următoarele:
- sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității;
- sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității;
- sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri;
- schemele pentru climă și mediu.

Plățile directe cuplate sunt următoarele:
- sprijin cuplat pentru venit;
- plata specifică pentru cultura de bumbac.

Login pentru a posta comentarii
Go to top