Sindicatele cer un salariu minim de 1.450 de lei pentru 2017. Patronatele au propuneri diferite

Propunerea sindicatelor pentru salariul minim pe economie aferent anului 2017 este de 1.450 de lei, incepand de la 1 ianuarie, a declarat miercuri presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, dupa intalnirea cu reprezentantii patronatelor, potrivit Capital.ro.

Acesta a precizat ca partea patronala nu a venit cu o propunere unitara, iar discutiile vor fi reluate vineri. 

"Partea sindicala si-a facut lectiile, a venit pregatita, a transmis un singur mesaj. Propunerea noastra este de 1.450 de lei de la 1 ianuarie", a spus Dumitru Costin.

"Partea patronala a venit cantand pe mai multe voci. Adica nu a avut un punct de vedere unitar. Fiecare ne-a transmis altceva. ACPR-ul (Alianta Confederatiilor Patronale din Romania n.r.) nu ne-a comunicat absolut nicio cifra. Consiliul Intreprinderilor Mici si Mijlocii ne-a avansat propunerea de a discuta despre un salariu minim, undeva de la 1 mai, adica crestere zero a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Concordia a propus o crestere a salariului minim de la 1.250 la 1.300 de lei", a mentionat liderul sindical. 

Potrivit sursei citate, vineri urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii dupa ce partea patronala va avea o propunere unitara. 

"Noi, ca parte sindicala, suntem obisnuiti cu strategii de negociere de acest fel, dar in momentul in care fiecare sustine altceva, i-am rugat frumos, faceti-va lectiile acasa si veniti cu un singur punct de vedere, pe care sa il sustineti ca parte patronala", a afirmat Dumitru Costin. 

De asemenea, liderul sindical sustine ca in cazul in care partea patronala va cere sindicatelor sa faca "un pas inapoi", atunci sindicatele vor propune o crestere mai mica, dar vor cere indexarea deducerilor salariale. 

Reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor s-au intalnit, miercuri, de la ora 10:00, la Directia Dialog Social a Ministerului Muncii, pentru a discuta valoarea salariului minim pentru 2017. 

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat miercuri pentru 14 decembrie discutarea celor doua sesizari depuse de PNL si de Guvern referitoare la legea care modifica ordonanta privind salarizarea bugetarilor.

"S-a amanat pe 14 decembrie pentru aprofundarea studierii dosarelor. S-au depus rapoartele abia ieri (n.r. marti) si n-am avut timp noi, judecatorii, sa le vedem si e nevoie de o aprofundare care sa duca la o solutie corecta", a declarat, miercuri, presedintele CCR, Valer Dorneanu. 

El a precizat ca dosarul se va conexa, cel mai probabil, cu cel privind legea referitoare la eliminarea a 102 taxe. 

O obiectie de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost formulata de 65 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, iar cealalta de Guvern. 

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 7 noiembrie, OUG 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevad majorari salariale in Educatie si Sanatate in medie cu 15%. 

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, ulterior, ca Guvernul este nevoit sa ceara un control de constitutionalitate in cazul legii adoptate de Parlament. "Suntem nevoiti sa cerem un control de constitutionalitate a acestei legi care a fost adoptata si vreau sa fiu foarte clar: aceasta solicitare de control de constitutionalitate vizeaza doar legea care modifica ordonanta de urgenta si nu ordonanta de urgenta ca atare", preciza Ciolos pe 8 noiembrie. 

Cresterile prevazute in proiectul Legii salarizarii unitare sunt in primul rand la salariile mai mici, in timp ce salariul premierului va scadea, a anuntat prim-ministrul Dacian Ciolos.

"Ne-am planificat o crestere incepand de anul viitor pana in 2021. In primii ani vor creste mai mult salariile mici si la urma vor creste putin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra si a aduce echitate (...). Am vazut deja ca, dupa ce s-a publicat proiectul de lege, se publica cat va castiga presedintele, premierul, ministrii, secretari de stat, samd. Nu cresc salariile, ba chiar la prim ministru va scadea salariul fata de cat e acum, tocmai pentru a le aduce in grila. Cresterile sunt in primul rand la salariile mai mici", a declarat premierul Ciolos, duminica, la Digi 24. 

Intrebat ce impact bugetar va avea aplicarea acestei legi in 2017, Ciolos a raspuns: "Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanta de urgenta 20, care inseamna un impact de circa 2,6 miliarde de lei, (...) deci cresterile pentru medici sau pentru sistemul de sanatate, pentru profesori si cateva reechilibrari in administratie, la care de anul viitor (...) mai e vorba de inca un miliard si ceva care s-ar adauga (...). Important nu e atat cu cat cresti anul viitor, ci important e faptul ca la sfarsit, in 2021, ajungem sa asezam grilele".

Sursa: AGERPRES

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top