Extrasele de carte funciara vor putea fi obtinute si on-line

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) propune modificarea Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara astfel incat extrasul de carte funciara pentru informare sa poata fi obtinut si platit prin mijloace electronice, potrivit stiriagricole.ro.

Mai exact, cei interesati nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la oficiile ANCPI din tara pentru a obtine extrase de carte funciara de informare, potrivit Digi24.

Potrivit unei propuneri de ordin a sefului ANCPI, Radu Codrut Stefanescu, pentru modificarea Ordinului 700/2014, „extrasul de carte funciara pentru informare se elibereaza la solicitarea oricarei persoane, pentru a face cunoscuta situatia cadastral – juridica a imobilului la momentul intocmirii acestuia. Extrasul eliberat on-line prin intermediul platformei e-payment este generat automat de sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara si reprezinta o imagine fidela a inscrierilor active din planul cadastral si cartea funciara, valabila la data generarii”, spune ordinul de modificare care asteapta aprobarea si care se afla in dezbatere publica pana in data de 12 februarie.

Sistemul poate fi accesat la adresa http://epay.ancpi.ro si presupune inregistrarea celor interesati. Tarifele nu vor fi modificate astfel ca un extras de carte funciara de informare va continua sa coste 20 de lei.

Mai mult decat atat, noile modele de extrase vor contine precizarea ca sunt emise in sistem electronic si ca sunt valabile inclusiv in fata notarilor.

Extrasul de carte funciara este un document eliberat de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) care se prezinta sub forma unui formular standard si care cuprinde informatii referitoare la descrierea si identificarea imobilului, inscrieri privitoare la titularul dreptului de proprietate si la eventualele sarcini existente (drept de uzufruct, ipoteca etc.)

Extrasul de carte funciara este de doua feluri: de autentificare – eliberat numai notarului public in vederea autentificarii actelor notariale cu privire la imobil sau pentru informare – eliberat oricarei persoane interesate de situatia juridica a unui imobil.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top