ANUNȚ URGENT ANZ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE: TERMEN LIMITĂ 31 MAI 2019!

BONITARE! Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) anunță crescătorii de animale că săptămâna aceasta, până la data de 31 mai 2019, au posibilitatea să-și boniteze, claseze și autorizeze reproducătorii masculi din ferme, utilizați la montă naturală autorizată.

În baza reglementărilor în vigoare privind creşterea şi ameliorarea genetică a animalelor, până la data de 31 mai 2019, se vor efectua lucrările de bonitare, clasare şi autorizare a reproducătorilor masculi utilizaţi la montă naturală autorizată, o acțiune tehnică deosebit de importantă, anunță ANZ, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

În acest sens s-au constitui comisiile de bonitare în vederea realizării în bune condiţii a acestei acțiuni. In acest scop facem următoarele precizări:
- Se vor autoriza la montă naturală numai reproducătorii masculi care la bonitare îndeplinesc cerinţele minime şi condiţiile sanitare-veterinare conform legislaţiei în vigoare.
- În fiecare localitate şi crescătorie comisia de bonitare va încheia un proces-verbal privind rezultatele lucrărilor şi va elibera autorizaţii de utilizare a reproducătorilor în localitatea sau ferma respectivă, semnate de către şef serviciu CRZ şi coordonatorul OJZ.
- Pe baza rezultatelor bonitării şi clasării se va analiza modul de asigurare a necesarului de tauri, bivoli, armăsari, vieri, berbeci şi ţapi pe anul 2019 şi se va întocmi necesarul pentru anul 2020, pe rase.
- Odată cu această acțiune specialiștii OJZ au obligația de a discuta cu primarii localităților unde nu se execută însămânțare artificială pentru a stabili sistemul de reproductie, fie prin montă naturală cu respectarea OM nr. 861/614 din 2003, fie prin
înființarea de PIAV-uri, informează ANZ.

Login pentru a posta comentarii
Go to top