EFFAT și FLAI se luptă cu subpaymentul și cu masteranzii în agricultură

O nouă săptămână de Ancora în Campo ("Înapoi în câmp") tocmai a terminat. Ancora în Campo este campania națională a FLAI CGIL ( Federazione Lavoratori Agroindustria - Confederația Muncitorilor din industria agricolă, Confederazione Generale Italiana del Lavoro - Federația italiană de muncă italiană) care, din 10 iulie până în 10 septembrie, reunește militanți și sindicaliști din întreaga lume Italia pentru a lupta împotriva subpaymentului și exploatării de către caporali (maeștri de bandă).

Obiectivul principal al acestei campanii este de a se întâlni cu muncitorii implicați în diverse campanii de însămânțare și recoltare pe teritoriile din sudul Italiei, pentru ai informa direct despre drepturile lor, respectarea contractelor și a salariilor și noile oportunități oferite de Legea italiană 199 din 2016, pe caporalato (exploatare de către intermediari ilegali sau maeștri de bandă), care începe să aducă rezultate datorită în principal arestărilor și măsurilor decretate de autoritățile judiciare în ultimele săptămâni. Prin urmare, campania implică acțiuni capilare în câmpuri, pătrate și ghetouri, unde lucrătorii sunt adesea "recrutați" de către caporali .

Săptămâna trecută, unii membri ai secretariatului EFFAT au intrat efectiv în câmp, alăturându-și forțelor cu una dintre numeroasele "Brigade ale Muncii" compuse din angajați și militanți ai FLAI care, în această vară foarte caldă, lucrează sterlină în " activitatea sindicală pe stradă ", contribuind astfel la realizarea obiectivelor campaniei.

Brigada de Muncă a patrulat peisajul Apuliei din pauza zilei pentru a întâlni un număr mare de muncitori, aducându-le pălării de apă și paie și, mai presus de toate, sporind gradul de conștientizare a drepturilor lor și a rolului sindicatului.

În timpul acțiunii lor în domeniu, EFFAT și militanții FLAI au descoperit cazuri de subpozitare, contracte neregulamentare și absența totală a regulilor minime de siguranță și securitate a muncii. Aceste condiții inumane includ zile de lucru de 14-16 ore plătite în medie cu două-trei euro pe oră și impuse de o rețea criminală formată din caporali , intermediari și companii care sunt adesea complici ai crimei organizate care guvernează piața agricolă din sudul Italiei.

În timpul după-amiezii săptămânii Ancora în campo , echipa a vizitat unele dintre cele mai numeroase ghetouri în care mii de muncitori imigranți trăiesc în umbra sistemului de masterani, în condiții degradante de igienă și salubritate. În aceste locuri, unde statul este o simplă iluzie, Brigadele de Muncă efectuează o activitate importantă prin monitorizarea și sensibilizarea, cu scopul de a însoți mulți migranți care au venit adeseori în Europa cu doar câteva săptămâni înainte într-o cale care poate conduc la solicitarea unor salarii mai bune și condiții decente de viață și de muncă.

EFFAT a acordat un sprijin larg afiliaților italieni care au contribuit decisiv la adoptarea legii împotriva caporalatului anul trecut. Angajamentul lor este fundamental, dar trebuie neapărat să fie însoțit de o voință politică clară și de un efort instituțional extraordinar pentru a pune capăt definitiv acestor forme de sclavie post-modernă, care sunt rușinea întregii Europe.

Este totuși urgent ca instituțiile să asigure aplicarea integrală a acelei părți a legii privind caporalul , care, prin măsuri preventive și pozitive, oferă oportunități pentru lucrători și întreprinderi sincere, de la transport la plasament, pentru întâlnirea dintre oferta și cererea de forță de muncă , astfel cum se prevede în normele care au condus la înființarea unei "rețele de forță de muncă agricolă de calitate".

La revizuirea intermediară a politicii agricole comune în 2017, EFFAT va continua să promoveze o propunere care va înlocui standardele sociale și de muncă în centrul dezbaterii politice și al criteriilor care determină alocarea fondurilor europene producătorilor agricoli. De asemenea, este esențial să se asigure modernizarea Directivei nr. 533 din 1991 care acordă lucrătorilor dreptul de a primi, la începutul unui nou raport de muncă, o notificare scrisă cu privire la anumite aspecte esențiale ale muncii lor.

EFFAT își reiterează angajamentul de a prezenta cerințele Brigajelor de muncă de la Bruxelles, continuând astfel dialogul cu instituțiile cu privire la cele mai bune practici legislative și contractuale, astfel cum au fost puse în aplicare pentru ocuparea forței de muncă în agricultură, astfel încât problema opririi muncii caporalato și nedeclarate / în agricultură nu rămâne doar o bătălie tipic italiană, ci devine o luptă europeană.

 

Sursa http://www.effat.org

Login pentru a posta comentarii
Go to top