ȘEFUL DG AGRI, BRUXELLES, despre SUBVENȚII: FERMIERII TREBUIE SĂ FACĂ MAI MULT CU MAI PUȚIN!

OFICIAL! Fermierii trebuie să facă mai mult în condițiile unui buget restrâns, a declarat directorul general al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, Bruxelles. DG Agri are un rol esențial în luarea deciziilor pentru acordarea subvențiilor pentru fermieri.

Provocări majore stau în fața noastră. Comisia a propus o viitoare PAC cu ambiții mai ridicate în ceea ce privește mediul și clima și, în același timp, un cadru politic simplificat într-un mediu bugetar mai restrâns. Discuțiile din cadrul Consiliului și Parlamentului European au evidențiat deja această tensiune: trebuie să facem mai mult cu mai puțin! Sunt convins că putem realiza acest lucru numai dacă noi toți îmbrățișăm noile tehnologii, a declarat Jerzy Plewa, directorul general al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, citat de un comunicat transmis de Comisia Europeană pentru AGROINFO.

Pentru că fermierilor europeni, implicit celor români, li se pretinde să facă mai mult, dar cu bani mai puțini alocați pentru subvenții, Comisia Europeană invită statele membre să profite de potențialul noilor tehnologii și de digitizare în agricultură, cu scopul de a îmbunătăți durabilitatea și competitivitatea sectorului, simplificând în același timp munca zilnică a agricultorilor. Acest lucru va fi necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite de actuala și viitoarea politică agricolă comună (PAC).

Ca urmare a declarației privind "un viitor digital inteligent și durabil pentru agricultura și zonele rurale europene", semnat de majoritatea statelor membre în aprilie 2019, Comisia s-a întâlnit cu statele membre la 15 mai 2019 pentru a prezenta și a discuta noile tehnologii și digitizarea în agricultură, pe care le oferă sectorului. Prin intermediul PAC, Comisia își propune să faciliteze dezvoltarea acesteia la nivel național și regional.

Inovația și utilizarea noilor tehnologii oferă soluții profitabile în agricultură. Aceasta înseamnă combinarea beneficiilor pentru mediu și climă, în același timp creșterea eficienței și competitivității.

Cu toate acestea, absorbția noilor tehnologii rămâne mult sub așteptări și variază de la o țară la alta. Acest decalaj trebuie abordat pentru a se asigura că toată lumea, inclusiv fermierii mici și mijlocii, poate avea acces la tehnologie și poate beneficia de aceasta.

Propunerile PAC post-2020 iau în considerare, de asemenea, importanța utilizării noilor tehnologii în acest sector. De exemplu, aceasta include utilizarea obligatorie a Instrumentului pentru sustenabilitatea agriculturii pentru nutrienți (FaST) de către beneficiarii asistenței pentru venituri. Acest instrument urmărește să faciliteze utilizarea durabilă a îngrășămintelor pentru toți agricultorii din UE, stimulând în același timp digitizarea sectorului agricol.

Subliniind oportunitățile disponibile prin finanțarea Horizon 2020 și Horizon Europe, rețeaua EIP-AGRI, finanțarea pentru dezvoltare rurală, Comisia a încurajat statele membre să profite de instrumentele disponibile. Pentru următoarea perioadă bugetară, Comisia a propus un pachet de 10 miliarde EUR pentru cercetare și inovare în domeniul alimentar, al agriculturii, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei în cadrul programului Horizon Europe.

Încurajarea noilor tehnologii și a inovării în zonele rurale și în sectorul agroalimentar va fi necesară pentru a asigura un răspuns adecvat la provocările actuale, cum ar fi creșterea condițiilor climatice extreme, hrănirea populației în creștere și asigurarea unei reînnoiri generaționale a sectorului agricol.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top