Veste buna pentru fermieri: costuri zero pentru apa folosita la irigat

Parlamentul a aprobat de curand, cu 219 voturi pentru, niciun vot impotriva si 54 de abtineri, proiectul de lege prin care fermierii vor beneficia de costuri zero pentru apa folosita la irigat, scrie stiriagricole.ro.

Vestea cea buna a fost data fermierilor de Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

„Asa cum am promis, cu sprijinul majoritatii parlamentare, a fost aprobat proiectul de lege care se refera la faptul ca toate costurile cu apa, pana la statia de punere sub presiune, sunt suportate de ANIF. Deci, costuri zero pentru fermieri in cazul utilizarii apei pentru irigat”, a scris Daniel Botanoiu pe pagina sa de Facebook.

Conform legii, ANIF-ul asigura un nivel optim al apei pentru irigatii, la solicitarea beneficiarilor, in urmatoarele conditii:

a) pe baza de contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune pentru care se solicita functionarea, cu executare succesiva, incheiate pe termen lung, denumite in continuare contracte multianuale;

b) pe baza de contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune pentru care se solicita functionarea, pentru un sezon de irigatii, denumite in continuare contracte sezoniere.

Agentia calculeaza si percepe tarfi pentru evacuarea apei din orezarii, care cuprinde cheltuielile cu energia electrica consumata.

Orice beneficiar care are acces la o amenajare de irigatii functionala aflata in administrarea Agentiei poate incheia cu aceasta contracte multi-anuale/sezoniere.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 15-20% din totalul suprafetei arabile.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top